Petra Schaling (35)

 Directeur De Skihut en uitgeverij Future Proof Media, moeder van tweeling Nikki en Sara (4)

HOOGTEPUNT ‘Toen we bij De Skihut een superdag draaiden en ik na de afsluiting pas besefte dat ik niet eens tijd had gehad om te lunchen.’

DIEPTEPUNT ‘We hebben twee nieuwe winkelvestigingen geopend in een tijd van crisis. Hierdoor liepen de zaken minder goed dan gepland.’

LET’S DO THIS ‘Mijn broer en ik werken al jaren samen in de onroerendgoedsector. Per toeval liepen we ruim acht jaar geleden tegen De Skihut aan. Mijn vader zat te lunchen met de toenmalige eigenaren en zij hadden al twee keer tevergeefs geprobeerd het bedrijf te verkopen. Voor hen was het nu of nooit, dus kochten wij het. Inmiddels zijn we van één naar drie winkelvestigingen gegaan. Ons andere bedrijf, Future Proof Media, hebben we begin vorig jaar opgericht nadat de Gijrath Media Groep failliet ging. We vonden het zonde om de tijdschriften JFK en Jackie te laten verdwijnen en hebben ze overgenomen. We moeten op een nieuwe manier bladen maken; de tijd van redacties van dertig man is niet meer. Maar ik vind dat juist een uitdaging.’

REGEL HET MAAR ‘Het ondernemende kreeg ik van huis uit mee. Mijn ouders lieten mij zelf dingen ontdekken. Wil je iets voor elkaar krijgen? Ga het maar regelen. Handen uit de mouwen en gaan. Ik merk dat ik die houding doorgeef aan mijn eigen kinderen. Hard werken zit ook in me, rustig aan doen maakt me chagrijnig. Ik werk zo’n zes dagen per week en veel buiten kantooruren. Zelfs op mijn vrije dag ga ik vaak nog even langs de winkel en check ik elk uur of de omzet goed gaat.’

STRESS? WELNEE ‘Ik ben constant aan het laveren tussen twee bedrijven. De ene dag ben ik bezig met de tafelindeling van het JFK Gala, de volgende dag sta ik op de vloer bij De Skihut. Mijn werkdagen zijn onvoorspelbaar en ik krijg met veel onzekerheden te maken. De advertentiemarkt voor tijdschriften is nu moeilijk en voor De Skihut is het elk jaar weer inschatten wat voor winterseizoen we krijgen. Als we twee slechte winters achter elkaar hebben schiet ik niet in de stress, maar pakken we het gewoon op een andere manier aan. Wanneer de taart kleiner wordt, moet je zorgen dat je een groter stuk krijgt. Je moet als directeur snel kunnen schakelen en continu bijsturen.’

DROMEN WAARMAKEN ‘Ik hou van uitdagingen en dat maakt ondernemen leuk. Ik kan niet goed onder iemand werken en vind het heerlijk om mijn eigen gang te gaan. Je kunt je eigen dromen waarmaken. Het nadeel is dat je altijd bezig bent met het bedrijf, zelfs als je niet fysiek aanwezig bent. Het kan altijd beter, sneller of anders. Mijn broer en ik vullen elkaar goed aan in het bedrijf. Hij onderhandelt en sluit deals, ik doe de praktische werkzaamheden op de vloer. De klassieke man-vrouwverschillen qua werk zie ik bij ons ook. Hij is harder en directer en bekijkt het bedrijf meer vanuit een afstand, ik zit dichter op de mensen. Dat we elkaar al ons hele leven kennen werkt vooral in ons voordeel. We kennen elkaars grappen en grollen, kracht en zwakte en hoe de ander op bepaalde dingen zal reageren.’

BEVALLEN EN DÓÓR ‘Ik heb tot twee weken voor mijn bevalling doorgewerkt en drie weken erna stond ik alweer op de werkvloer. Mijn doel was minder te gaan werken, maar dat bleek in de praktijk niet te lukken. Het nadeel van controle willen houden is dat je er altijd wilt zijn, maar fulltime werken kan prima met een gezin. Als je een bedrijf kunt managen kun je ook een gezin managen, mits je flexibel bent en hulp accepteert. Ik breng mijn tweeling van vier elke ochtend naar school, ben rond etenstijd thuis en ik zorg dat ik genoeg momenten heb om lekker samen te zijn met mijn gezin. Mijn kinderen staan altijd voorop.’

Share on Pinterest