Bleke huid, donkere wallen en diepe lijnen. Als zelfs touche eclat je spiegelbeeld niet meer kan redden, wil je niets liever dan onder de dekens wegkruipen. En laat dat nu net de bedoeling zijn! Slecht slapen blijkt namelijk beautyvijand nummer één.

Het wordt er bij ons allemaal ingeramd: reinig je huid voor het slapen gaan en smeer een goede nachtcrème op. Want in de nacht draait het herstelproces van onze cellen op volle toeren. Helaas, met een hectisch bestaan waarin werk, een druk sociaal leven en eventuele kinderen tijd en aandacht vragen, is goed slapen vaak niet te doen. Eén nacht slechts zes uur pakken is eigenlijk al funest. Uit onderzoek blijkt dat chronisch slaaptekort zorgt voor fijne lijnen, ongelijke pigmentatie, huidverslapping en verminderde elasticiteit. Met andere woorden: you look old, woman!

Jetske Ultee is onderzoeksarts cosmetische dermatologie en auteur van Dr.Jetske’s huidboek. Naar haar zeggenwordt veel te weinig aandacht besteed aan de gevolgen van slaaptekort. ‘Wanneer je te weinig slaapt, stijgt al heel snel de hoeveelheid cortisol – het stresshormoon – in je bloed. Dat dwarsboomt de aanmaak van collageen. Je bindweefsel wordt afgebroken en dat zorgt voor rimpels en verslapping.’ Maar er gebeurt nog meer: je doorbloeding wordt minder, waardoor er sneller ontstekingsstoffen worden aangemaakt, die voor puisten en een droge huid zorgen. Lindsay van der Looij, huidspecialist bij Knap! Skincare Store, zegt dat we de gevolgen van slaaptekort met z’n allen schromelijk onderschatten. ‘Mensen hebben niet in de gaten welke effecten het heeft. We praten nu vooral over de zon als grote boosdoener, maar chronisch slaaptekort is ook een belangrijke factor. Een deel van onze huidveroudering wordt ’s nachts weer hersteld, maar bij langdurig slaaptekort komt dit bijna tot stilstand.‘

Huidverslapping

Natuurlijk kunnen we eens diep ademhalen, vol gaan voor superfoods en yogalessen, maar vrijwel niemand ontkomt aan de grootste boosdoener, die ons uit ons slaap houdt: stress. Doordat het inmiddels onderdeel is van ons leven, is het een moeilijk te tackelen probleem. ‘Doordat we ons constant gehaast en opgejut voelen is ons cortisol- en adrenalineniveau heel hoog. Ook ’s avonds, waardoor je minder goed slaapt’, vertelt Jetske. De gevolgen daarvan zijn direct zichtbaar. ‘De meest voorkomende tekenen zijn wallen, een grauwe en vale huid en huidverslapping.’ Hoe snel dit proces verloopt is echter moeilijk te zeggen. Dit hangt van vele factoren af. Zoals je DNA, de hoeveelheid collageen in je huid en je levensstijl. Denk aan roken, sporten en eten. En je leeftijd, want na je 25e maakt je lichaam zelf weinig tot geen collageen aan waardoor het herstelproces van de huid steeds langzamer verloopt.

Retinol

Je kunt tegenwoordig alles laten doen om je huid op te kalefateren. De nieuwste truc die ons zou moeten redden van het grote aftakelingsproces: crèmes, specifiek gericht op stressverschijnselen. Volgens dermatoloog Germaine Relyveld kunnen deze producten zeker effect hebben, maar dan zul je wel structureel moeten smeren. ‘Er zijn producten die ter plekke zorgen voor vaatverwijding of antioxidanten afgeven. Maar alleen op de momenten dat je het aanbrengt zal het werken. Dit kun je dus niet drie weken doen om er vervolgens weer mee op te houden.’ En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hele lijst aan nachtcrèmes. Volgens Jetske zit de truc niet zozeer in het onderscheid tussen dag- en nachtcrème, maar eerder in de ingrediënten. ‘Goede ingrediënten zijn bijvoorbeeld retinol, dit verbetert de huidstructuur en helpt het zelfherstellende vermogen van cellen, en vitamine A-zuur tegen fijne lijnen. Maar ook antioxidanten, vitamine C, E en vitamine B3 doen hun werk goed voor een mooie huid.’ Let overigens wel op hoe één en ander verpakt is. Want, tip van Germaine: ‘Bepaalde werkzame stoffen verliezen hun werking door lucht en daglicht. Ga dus bij voorkeur voor tubes of pompen.’

Geen wallen meer

Wie de nodige nachten heeft doorgehaald en snel resultaat wil zien, kiest voor andere maatregelen. LED lichttherapie, mesotherapie, bindweefselmassages en fruitzuurpeelingen zijn een oplossing. Bij Knap! Skincare Store voeren ze geregeld cold laser therapy uit; een populaire huidbehandelingwaarbij cellen door licht worden geprikkeld om zo de stofwisseling te bevorderen en de energie in de cellen opnieuw te triggeren. Het gevolg: je huid wordt gelift, steviger en wallen worden minder.

Share on Pinterest