Chiara Ferragni, wie kent haar niet? Het begon allemaal in 2009, toen de Italiaanse Chiara haar inmiddels world famous website The Blonde Salad voor €8 startte. Chiara begon met de website om vooral haar outfits te delen. Inmiddels heeft de Italiaanse 6,5 miljoen Instagram volgers, is de site The Blonde Salad uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf en heeft ze 16 mensen in dienst. Ook wij vinden Chiara prachtig en kijken regelmatig op haar Instagram voor inspiratie maar toen we haar steeds vaker in bontjassen zagen poseren hebben we toch wel even een traantje weggepinkt…

schermafbeelding-2016-09-08-om-14-33-56

We still love you Chiara but who needs fur to feel beautiful?

Aangezien Chiaria niet de enige is die regelmatig bewust echt bont draagt hebben wij besloten om ons verder te verdiepen in de (anti)bont wereld want waarom is er nog steeds zoveel echt bont te koop en hoe weet je of je wel of geen echt bont in je kast hebt hangen? Want uit onderzoek blijkt dat er ook heel veel mensen zijn die ONbewust echt bont dragen.

Begin jaren tachtig kwam er een einde aan de eeuwenlange toppositie van de bonthandel. De mensen werden zich meer en meer bewust van het dierenleed dat met bontmode gepaard gaat en de modewereld verloor meer en meer haar belangstelling voor bont. Maar toch worden er helaas nog steeds miljoenen prachtige dieren per jaar gedood, enkel voor hun vacht. De bontindustrie probeert dan ook om via allerlei wegen echt bont weer in het straatbeeld te krijgen. Met bont verwerkt in bijvoorbeeld kragen op jassen en manchetten, aan laarzen, sleutelhangers en mutsen.

Van de miljoenen vossen die elk jaar wereldwijd worden gefokt eindigt 90% als bontgarnering aan revers, capuchons, manchetten en kragen! Een steeds groter deel van het bont afkomstig van de 50 miljoen nertsen wereldwijd is hetzelfde lot beschoren. Heel triest maar zolang er vraag is naar echt bont, zal er echt bont worden gemaakt; En dus ook gedragen.

Wil je weten of jouw bont item van écht of van nepbont is gemaakt? Lees en kijk dan verder hoe je met verschillende testjes kunt uitvinden wat de oorsprong van jouw bont is.

Voeltest
Wrijf het bont tussen je duim en wijsvinger.
Echt bont voelt glad en zacht aan.
Imitatiebont voelt stroef aan, een beetje plakkerig zelfs.

Kijktest
Blaas zachtjes op de haartjes, zodat je de onderlaag goed ziet.
Echt bont bestaat vaak uit diverse soorten haar. De ondervacht is pluizig, zoals bij een poes of hond. Vaak steken er lange, dikkere haren uit die aan de onderkant meestal een andere kleur hebben. De onderste laag is echt leer.
Imitatiebont valt niet zo soepel uit elkaar als echt bont. Alle haren zijn ongeveer even dik. Vaak zijn niet duidelijk echt verschillende soorten haar te zien. De lange haren zijn in één kleur. De onderste laag is van stof.

Onderstaande twee testjes kun je beter niet in de winkel doen!

Priktest
Prik met een speld dwars door het bont.
Echt bont: de speld gaat er moeilijk doorheen. Je moet even doordrukken.
Imitatiebont: de speld glijdt gemakkelijk door de onderlaag.

Vuurproef
Trek voorzichtig een paar haartjes uit het bont en houd deze bij een vlam.
Echt bont verschroeit als je eigen haar. De haartjes verschrompelen helemaal. Stinkt ook net zo.
Imitatiebont smelt en ruikt als verbrand plastic. Aan de topjes voel je harde bolletjes. (Eerst laten afkoelen!)

Op de site www.furfreeretailer.com is een lijst te vinden van bedrijven verspreid over de hele wereld die de bontvrijverklaring hebben getekend. Er kunnen meer winkels bontvrij zijn, maar van deze winkels is (nog) geen officiële verklaring beschikbaar.

Twijfel je nog na de bonttest en de lijst met bontvrije winkels? Gewoon niet kopen & niet dragen! Simpel toch?!

Mede mogelijk gemaakt door: www.bontvoordieren.nl 
Share on Pinterest