Onlangs kreeg ik van een klant de vraag hoe zij van haar ellendige schoonheidsprobleem cellulite (oftewel sinaasappelhuidje) af kan komen. De bobbelige huid met deukjes en putjes past namelijk niet in haar schoonheidsideaal van slank en strak, dus het moet aangepakt worden. Tijd voor een cellulite attack circuit!!! Voordat ik deze training ben gaan samenstellen, heb ik online wat informatie gezocht naar deze nachtmerrie van iedere vrouw.

Op verschillende websites heb ik gelezen dat cellulite ontstaat als vet en afvalstoffen zich ophopen tegen je huidwand, hierdoor krijg je aan de buitenkant een onregelmatig reliëf. Aangezien de billen en heupen makkelijke plaatsen zijn waar vet wordt opgeslagen bij vrouwen, zijn dit ook de zones waar cellulite vaak voorkomt. De vetcellen liggen in een klompje bij elkaar omgeven door schotjes van bindweefsel. Als de vetcellen toenemen puilen deze klompjes enigszins uit, terwijl andere delen van de huid door de bindweefselstrengen niet kunnen uitzetten, daar ontstaat dan een deukje in je huid.  

De belangrijkste verklaring van het ontstaan van cellulite zijn dus die vetcellen die uitzetten. Dit heeft niets te maken met bijvoorbeeld je gewicht, want ook iemand met een slank lichaam kan cellulite hebben.

Toch spelen factoren als ongezond eten, weinig lichaamsbeweging, ouderdom, roken en hormonale veranderingen die optreden bij bijvoorbeeld zwangerschap wel degelijk een grote rol hij het ontstaan van een oneffen huidje. De kans dat je volledig cellulite-vrij door het leven kunt gaan is klein, maar je kunt zeker wel invloed uitoefenen op de mate waarin je er last van hebt! Tijd dus voor wat tips en een stevige circuit training, waarbij je gelijk aan een mooie ronde bilpartij werkt.

Tip 1: Drink genoeg water.
Water voert vetten en afvalstoffen in je lichaam af, dus ook die vetten en afvalstoffen die zich tegen jouw huidwand aan hebben genesteld. Drink niet teveel of te weinig, maar houd de vuistregel aan dat je per kilo lichaamsgewicht 0,03 liter water zou moeten drinken. Voor iemand van 75 kilo is dat dus 2,25 liter per dag.
Tip 2: Eet gezond
.
Producten met veel suiker of vetten zorgen voor veel gifstoffen in je lichaam, die zich vervolgens vastzetten in het vetweefsel. Vermijd die producten en vervang ze met producten die de afvoer van afvalstoffen juist stimuleren, bijvoorbeeld bananen en groene groenten.
Do: 
Groene thee, broccoli, asperges, vette vis, rode bieten.
Don’t: 
Augurken, friet, chips, bewerkte levensmiddelen, kaas, veel zout/suiker, alcohol en koffie.
Tip 3: Masseren
.
Door het masseren van je huid stimuleer je de bloedsomloop. Smeer dus direct na het douchen met masserende beweging jouw ‘probleemzones’ stevig in. Ook kun je onder de douche je huid masseren met scrubzout, hierdoor krijg je ook nog eens een zachte huid.
Tip 4: Beweeg genoeg!!

Het circuit!

Start met jouw gebruikelijke warming up en ga vervolgens in positie staan voor de eerste oefening. Tussen de oefeningen door neem je 10 seconde pauze. Na het gehele circuit neem je 1 minuut pauze. Herhaal het circuit in totaal 3x en sluit af met een cooling down.

15 squats
Squat
10 x side leg glude bridge links
10 x side leg glude bridge links
Side Leg bridge
20 fire hydrants links
20 fire hydrants rechts
Donkey Kick
15 x bridges
Bridges
15 donkey kicks rechts
15 donkey kicks links
Donkey Kick
10 lunges rechts
10 lunges links
Lunches
10 jump squats
Jump squat

Dit circuit kun je toevoegen aan jouw dagelijkse routine. Drie keer in de week is een perfect uitgangspunt. Succes en op naar een cellulite ‘vrije’ zomer!

Bikini

(Bron: ‘Cellulite, daar kun je vanaf!’ door Merel van ‘t Wout & gezondheidsnet.nl – 2014)
(Bron foto’s: workoutlab.com & Americanapparel.com)

Share on Pinterest