De dames van Green Happiness liggen na een interview met het NRC onder vuur. Het Voedingscentrum bemoeit zich nu ook met de kwestie en noemt het dieet gevaarlijk. Volgens het Voedingscentrum kan het Green Happiness-dieet echt gevaarlijke tekorten en onherstelbare schade veroorzaken. Voor het Voedingscentrum was het van belang om op de kwestie te reageren omdat Merel en Tessa van The Green Happiness menen diëtist te zijn. Ook zouden de dames op hun site hebben geschreven dat ze BIG-geregistreerde diëtisten zijn, een keurmerk voor individuele beroepen in de gezondheidszorg. Ze bleken achteraf toch niet geregistreerd te zijn.

Vooral de lage hoeveelheid eiwit is gevaarlijk, zegt Astrid Postma van het Voedingscentrum. ‘Dan breekt je lichaam spierweefsel af. De gevolgen kunnen zijn: verzwakte spieren en mogelijk ook verminderde weerstand, want je hebt ook eiwitten nodig om je immuunsysteem intact te houden.’ Daarnaast is het belangrijk om in een dieet zonder dierlijke producten extra vitamine B12 te slikken; ‘Iets wat The Green Happiness verzuimt te adviseren en dat is toch wel heel kwalijk’.

Ook bevat het dieet volgens Postma weinig calcium, dat je nodig hebt voor je botten. ‘Op termijn zou je daarvan botontkalking kunnen krijgen. Dat is echt niet meer te herstellen.’ Je merkt dus pas laat dat je tekorten aan het oplopen bent.

schermafbeelding-2016-09-27-om-11-22-39

Bron: The Green Happiness

Het Voedingscentrum maakt zich vooral ernstig zorgen om de schare jonge kwetsbare meisjes die weglopen met het populaire dieet. Reden genoeg voor het Voedingscentrum om daarom de consument op de hoogte te stellen van de nadelen van het Green Happiness-dieet.

De dames achter The Green Happiness waren niet bereikbaar voor commentaar. Zij gaan later vandaag in gesprek met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), die zich eveneens zorgen maakt. De NVD pleit tevens voor een gedragscode om ongezonde voedselhypes tegen te gaan. Wordt dus nog vervolgd.. 

Bronnen: thegreenhappiness.com / BNR 
Share on Pinterest