Mijn naam is Emmie en ik ben 26 jaar. Ik heb een leuke baan als leerkracht op een basisschool en heb fantastische collega’s. Ik heb al 7 jaar een lieve vriend en woon in een mooi huis met onze kat Tobi. Ik heb een leuke groep vriendinnen en we houden wel van een festival of een burgerlijk dagje spelletjes doen. Daarnaast sport ik veel en ben ik veel met muziek bezig. Een bezig bijtje dus.

Dit alles zou op zich geen probleem moeten zijn. Ik ben jong, in de bloei van mijn leven en zou alle tijd en energie moeten hebben om al deze ballen hoog te kunnen houden. En dat lukt ook. Meestal. Toch is er iets dat er voor zorgt dat ik dagelijks een strijd voer om mijn huidige levensstijl vol te kunnen houden. Er is iets dat er voor zorgt dat ik regelmatig over mijn grenzen ga. Mag ik u voorstellen : Endometriose.

Bijna een jaar geleden is er bij mij endometriose vastgesteld. Endometriose is een aandoening , ik heb een hekel aan het woord ‘ ziekte’, waarbij er weefsel lijkend op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte groeit. Dit weefsel zorgt voor chronische ontstekingen en gaat verkleven aan de organen. Deze ontstekingen geven erg veel klachten als buik-, rug- en darmklachten. Endometriose zorgt ook voor verminderde vruchtbaarheid of voor sommigen zelfs onvruchtbaarheid.

Op mijn zeventiende ben ik voor het eerst met klachten naar de huisarts gegaan. De klachten waren er al vanaf mijn veertiende, maar ik dacht altijd dat het normaal was. De zoektocht naar een diagnose was zwaar en ik ben vaak teleurgesteld en ben nóg vaker de hoop verloren. Ik heb vaak over mezelf getwijfeld en het heeft me onzeker gemaakt over mijn lijf. Ik heb toch vaak het gevoel dat ik kapot ben en dat het niet gaat zoals het is bedoeld. De afgelopen jaren heb ik tientallen keren bij de huisarts gezeten en ben nóg vaker bij de gynaecoloog geweest. Ik heb allerlei medicijnen gebruikt om de ziekte te onderdrukken en zit nu als 26- jarige al een tijde in de overgang. Al jaren voer ik een strijd met mijn lijf. Op dit moment ben ik aan het herstellen van een grote schoonmaakoperatie, maar de strijd is nog niet gestreden.

Maart is Endometriose Awareness Maand en willen we graag meer aandacht vragen voor deze vervelende aandoening. In Nederland is het zo dat naar schatting 1 op de 10 vrouwen endometriose heeft. Helaas is het ook zo dat het vaak jaren duurt voordat en een diagnose komt mede omdat veel vrouwen denken dat het normaal is om vreselijke pijn te hebben tijdens hun menstruatie. Ook ik heb er jaren over gedaan en terugkijkend had ik al veel eerder aan de bel moeten trekken. Daarom is het zo belangrijk om meer aandacht voor deze rotziekte te vragen en te zorgen dat huidige jongen generatie eerder met klachten bij de huisarts en de gynaecoloog aanklopt. Strijden jullie met mij mee?

Liefs,

Emmie

Share on Pinterest